Steel, Ronald. Pax Americana

Μετάφραση Δ. Κακουσαίου – Α. Λαμπροπούλου. Εισαγωγή Κώστα Χατζηαργύρη. Σελ. 403. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήναι, 1970.

– Χαρτόδετο, με κάποια φθορά χρήσης στα εξώφυλλα. Σφραγίδες προηγούμενου κατόχου και υπογραμμίσεις σε λίγες σελίδες.

Από τον πρόλογο:

«Τι είδος ειρήνη επιζητούμε;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος Κέννεντυ το Ιούνιο τον 1963, όταν κάλεσε τους συμπατριώτες του να επανεξετάσουν τις απόψεις, που μας κληροδότησε η πολιτική του ψυχρού πολέμου. «Μία Pax American, την οποία να επιβάλωμε στον κόσμο με τα όπλα… μία ειρήνη μόνο γι’ Αμερικανούς ή μία ειρήνη για όλους τους ανθρώπους, μία ειρήνη, όχι εφήμερη, αλλά παντοτινή;» Η θέση αυτή που απορρίπτει τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις, αλλά συγχρόνως χαρακτηρίζεται από ένα σχεδόν ουτοπιστικό ιδεαλισμό σχετικά με τις πιθανότητες για την επίτευξη μιας παγκόσμιας ειρήνης, αντανακλά τις πεποιθήσεις, που έχει ο αμερικανικός λαός για τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής.

Όμως, όσο ειλικρινείς και αν είναι αυτές οι αντιλήψεις για τις καλές προθέσεις της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι πάντοτε ταυτόσημες με εκείνες που έχουν για το ίδιο θέμα τα έθνη, που υφίστανται άμεσα τις επιπτώσεις της αμερικανικής ισχύος. Ούτε και συμβιβάζονται πάντοτε με τις ενέργειές μας στον παγκόσμιο χώρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το πιο ισχυρό, το πιο πλούσιο, το πιο ιδεοκρατούμενο έθνος στον κόσμο, έχουν αναμειχθεί ενεργά στις υποθέσεις άλλων εθνών. Πάντοτε, βέβαια, με τα πιο ευγενή κίνητρα και με τις πιο γενναιόφρονες προθέσεις.

Αλλά τα υψηλά ιδανικά μας δεν μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ισχύος μας· κι η γενναιοδωρία μας δεν πείθει τους άλλους ότι οι επιδιώξεις μας είναι καθαρά ανιδιοτελείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η Αμερική είναι ένα έθνος με καθαρά ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις· ένα έθνος με μία αυτοκρατορία, που αποτελείται από κράτη-πελάτες δήθεν ανεξάρτητα. Αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει γιατί παρά το γεγονός ότι δεν επιδιώκουμε συνειδητά την κυριαρχία πάνω σε άλλα έθνη και δεν έχομε βλέψεις εδαφικής επεκτάσεως, εμείς οι ίδιοι επιβεβαιώνουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό με τον τρόπο που ασκούμε τον έλεγχό μας πάνω στους άλλους και με όσες δικαιολογίες προβάλλουμε για τις ενέργειές μας.

Στις σελίδες που ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε, πως δημιουργήθηκε και πως διατηρείται η αμερικανική αυτοκρατορία, γιατί βρίσκει τη δικαίωσή της στα μάτια πολλών Αμερικανών και τέλος ποιο μπορεί να είναι το τίμημα για όλα αυτά. Αναπόφευκτα αυτό το βιβλίο, μέχρις ενός σημείου, είναι μία ανάλυση του ψυχρού πολέμου και της αντιδράσεώς μας σ’ αυτόν στα πλαίσια της εθνικής μας ιστορίας, των πολιτικών ιδανικών μας, των κρυφών φιλοδοξιών μας και της ψυχολογικής μας ανασφάλειας. Επιπλέον είναι μια θεώρηση του κόσμου πέρα από τον ψυχρό πόλεμο του κόσμου στον οποίο ήδη ζούμε και του οποίου τη σημασία μόλις τώρα αρχίζουμε να διακρίνουμε αμυδρά, μες από την αχλύ ενός παραδοσιακού πολιτικού βερμπαλισμού. (…)

[ 5 € ]

Steel

Σχολιάστε

Filed under Γενικά έργα - Πολιτική

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s